2016-06-08

Lantmännens klimatsmarta svamp får stöd från Vinnova

Lantmännen har beviljats 482 000 kronor i bidrag från Vinnova för att utveckla ett svampprotein som kan fungera som ett klimatsmart och proteinrikt vegetariskt alternativ. Innovationsprojektet är ett samarbete mellan Lantmännen Agroetanol, Lantmännen R&D och Lantmännen Cerealia.

Lantmännen Agroetanol är Nordens största producent av hållbar etanol och ständigt på jakt efter nya sätt att utveckla sina produkter. Som ett led i detta arbete körs demonstrations- och pilotförsök med en filamentös svamp på fabriken i Norrköping. Den gör att förädlingen av råvaror från det svenska lantbruket till miljövänlig etanol blir effektivare, så att mer etanol kan produceras med samma mängd råvara. 


Svampen visade sig också ha hög proteinhalt, något man ville utforska affärspotentialen i. Utvecklarna deltog i Lantmännens affärsutvecklingsprogram Växthuset förra året där man identifierade livsmedel som ett potentiellt område för utveckling. Sedan kom en utlysning från Vinnova på temat klimatsmart protein och man bestämde sig tillsammans med kollegor på Lantmännens R&D och Lantmännen Cerealia för att bilda en projektgrupp. Syftet var att undersöka om det gick att ta fram ett smakligt, klimatsmart och proteinrikt livsmedel som skulle vara kommersiellt gångbart och svara upp mot den kraftiga tillväxten på marknaden för vegetabiliska proteinkällor.


– En av Lantmännens stora styrkor är den bredd av kompetens som finns inom koncernen. Det här innovationsprojektet är ett utmärkt exempel på hur vi kan korsbefrukta vår kunskap för att tillsammans driva utvecklingen i den nordiska livsmedelssektorn, säger Emilie de Craene, Nordic Marketing & Innovation, Lantmännen Cerealia.


De klimatmässiga fördelarna är  tydliga – produktion av svampen har avsevärt lägre miljöpåverkan än produktion av många andra proteinkällor, både vegetabiliska och animaliska.


Den lokalproducerade svampen är nu ett av 15 projekt som beviljats medel i första delen av Vinnovas statliga utlysning med tema klimatsmart protein. Den 16 november är det upp till bevis när alla projekt samlas på Måltidens Hus i Grythyttan för provsmakning av bidragen. Vinnaren erhåller ytterligare två miljoner kronor för vidareutveckling av sin produkt.


– Vi testar just nu vilka konsistenser vi kan uppnå och hur svampen kan användas. Man kan tänka sig allt från köttbullar till ett nytt sorts proteinrikt tillägg på frukostbordet. Vi är väldigt nöjda med att utveckla en produkt som har så stor potential att både minska vår miljöpåverkan och skapa lönsamhet för Lantmännen, säger Sandra Halldin som arbetar med affärsutveckling och innovation på Lantmännen Agroetanol.

Dela:  
 
Tipsa en vän
Din kommentar har skickats. Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng
Kontakta oss
Ditt meddelande har skickats Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng