Spannmål

  

Inköp av spannmål

Agroetanol är Sveriges största förbrukare av spannmål. Ett år med normalskörd förbrukar vi ca 10 % av Sveriges totala spannmålsskörd. Vårt inköpsbehov är ca 575 000 ton per år.

Inköpen sker via Lantmännens spannmålsenhet som har uppdraget att köpa in spannmål till industrin inom Lantmännen. Man köper även i parti från övriga handelsföretag för att täcka Lantmännens olika verksamheters spannmålsbehov. Enheten sköter även importen när sådana behov uppkommer.      

Lantmännen Lantbruks säljare köper in från lantbrukare. Avtal kan tecknas både genom säljare och genom Lantmännens elektroniska avtalsteckningssystem på Mina sidor. För direktleveranser väljer man prisområde Öst och leveransort Agroetanol. 

 

Bra spannmål till Agroetanol

Agroetanol vill ha en spannmål med hög stärkelsehalt för att få ett så högt etanolutbyte som möjligt. Detta behov är inget som står i motsats till lantbrukarens odlingsekonomi. Om lantbrukaren optimerar sin odling till så hög skörd som möjligt så överensstämmer den skördade varan med behoven hos Agroetanol. Det vill säga en bra stärkelsehalt och en proteinhalt som passar både till produktionen och som råvara till fodertillverkningen. Vi köper även rågvete och korn till vår produktion. Lantmännens normala inköpssätt fungerar även på spannmål till Agroetanol. Det gäller spot, terminer, pool, depå mm.

 

Skörd 2016

Vi har nu avslutat skörd 2016 och den har varit något lägre än föregående år men det är ändå en god skörd. Kvalitetsmässigt ser stärkelsehalterna ut att ligga på normala nivåer och proteinet är något högre än fjolåret. Information om den dagliga spannmålsmarknaden går att finna på Lantmännen Lantbruk under marknadsinformation. 

Reglering vattenhalt

Den största skillnaden att direktleverera till Agroetanol i förhållande till en annan anläggning är regleringen vid något högre vattenhalter. Under skördeperioden fram till 15 september går det att leverera med upp till 17 % vattenhalt. Från 15 september till 15 oktober är det max 16 % vattenhalt och under övriga året max 15 %. All spannmål som levereras skall dock vara torkad, luftad eller kyld innan leverans.

Prisreglering på spannmålen sker från 14,5 % vattenhalt.

Leverans
Du som har direktleveransavtal till Lantmännen Agroetanol kan antingen själv ordna transport eller beställa hämtning genom Lantmännen Lantbruk. För alla leveranser gäller obligatorisk tidsbokning. Tidsbokning kan göras genom inloggning på
www.lantmännenlantbruk.se /mina sidor eller på telefon 0771-111 222 Lantmännen Lantbruks kundtjänst. 

För direktleveranser från gård måste en undertecknad leveransförsäkran finnas med leveransen till mottagningen. 

Spannmålsmottagningen är öppen måndag-torsdag 06.30-16.30 och fredag 06.30-14.30. Den sista vardagen i månaden är spannmålsmottagningen stängd. Stängning kan också förekomma i samband med underhåll. Under skördeperioden kommer öppettiderna att vara utökade. Detta syns i tidsbokningssystemet och kan förändras från dag till dag.

Kontakt: Bo Hellstedt, rådgivning, odling, information mm Tel. 010-556 15 03, 070-627 80 97 bo.hellstedt@lantmannen.com 

 


Dela:  
 
Tipsa en vän
Din kommentar har skickats. Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng
Kontakta oss
Ditt meddelande har skickats Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng