2016-11-23

Agroetanols hållbarhet kommer i många former

Ett av Lantmännen Agroetanols utvecklingsprojekt handlar om att öka utbytet av etanol från spannmål genom att tillsätta en speciell svamp i processen. Förutom etanolutbytet växer också själva svampen till sig vilket öppnat upp för andra innovativa idéer om helt nya produkter.

Före sommaren beviljades 15 olika projekt ca en halv miljon kronor vardera från statliga Vinnova för att kunna utveckla ny klimatsmarta proteinprodukter för att minska behovet av animaliskt protein. Eftersom vår svamp är ätlig och proetinrik startades ett projekt upp för att se om det finns möjlighet att kommersialisera svampmassan som ett smakligt livsmedel. Ett spännande arbete tog sin början när projektgruppen formades med en mix av personer från olika delar inom Lantmännen; Agroetanol, R&D och Cerealia. 

miniburgare svampprotein

Smokey Barbeque Burger (med vegan-ost är detta en helt vegansk rätt)

 

Den 16 november var det upp till bevis för samtliga bidrag. Vid provsmakningen i den Gastronomiska Teatern på Måltidens Hus i Grythyttan var det en namnkunnig jury som satte tänderna i vår moderna plockmat; gourmetkrögaren Tareq Taylor, matkreatören Lina Gebäck (Linas matkasse), Vinnovas generaldirektör Charlotte Brogren samt Mia Spendrup, bl a VD för Loka Brunn. 

bollar svampprotein

Chili cheese finger food (också detta en helt vegansk rätt)

Vårt bidrag bestod av två veganska rätter - Smokey Barbeque Burger och Chili cheese finger food. Juryn gillade vad de fick smaka och i kombination med andra förutsättningar som vårt projekt har i fråga om repeterbarhet, skalbarhet och anpassning för olika målgrupper och applikationer så knep Lantmännen en hedrande andraplats! 

Det var totalt 14 olika projekt som presenterades och visades upp på Måltidens Hus. Stor bredd och mycket spännande där basen i de andra bidragen bl a bestod av ärtor, bönor, blåmusslor, insekter, mjölmask mm. Längsta strået drogs av ett projekt med Lupin-ärtor som bas. 

Så vad är då vår svamp? Det är en s k Ascomycet som under lång tid har ätits och använts vid fermentering i Indonesien. Den har naturligt ett högt proteininnehål och tack vare vår energieffektiva process på Agroetanol så kräver produktionen låg insats av energi. Vi använder grön energi och fångar dessutom in den koldioxid som bildas vid fermentering i vår anläggning. Koldioxiden blir till kolsyra som hamnar i dryckesindustrin, dvs i mineralvatten, läsk och öl.

Vad händer nu? De fem bästa projekten får nu möjlighet att söka ytterligare medel från Vinnova för att ta sina prototyper vidare. Resan för vårt eget projekt är fortfarande i ett tidigt stadium och det återstår mycket testande och analyser innan vi kommer se detta i butikshyllor. Intresset för klimatsmarta proteiner i nya former har på kort tid vuxit och fått mycket utrymme i media. Om bitarna faller på plats kan vår svamp mycket väl finnas på veckans meny i framtiden. Som sagt, på Agroetanol kommer hållbarheten i många former, och vägen från jord till bord kan ibland ta spännande vägar!


Dela:  
 
Tipsa en vän
Din kommentar har skickats. Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng
Kontakta oss
Ditt meddelande har skickats Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng