2016-09-19

Etanol i Arlas mjölkbilar

Nu går startskottet för Etha – Lantmännen Agroetanol och Scanias gemensamma initiativ för hållbara tunga transporter.

Arla Invigning etanollastbilar

Det första företaget att ansluta sig till Etha är Arla vars etanoldrivna distributionsbilar nu levererats. Invigning av tankstation och symboliskt överlämnande av nycklar till 17 nya fordon från Scania gjordes i veckan vid Arlas mejeri i Kallhäll. Det blågula bandet klipptes gemensamt av Arlas logistikchef Håvard Jörgensen, Agroetanols VD Bengt Olof Johansson samt av Johan Karlsson, försäljningschef på Scaniabilar Sverige. Tre tongivande aktörer med ett tydligt förenande budskap – hållbarhet!

Lantmännen Agroetanols etanolbränsle Agro Cleanpower 95 och Scanias nya lastbilar passar utmärkt in i Arlas miljöstrategi med siktet inställt på att helt fasa ut sina fossildrivna transporter. De aktuella bilarna kommer att reducera CO2-utsläppen med ca 52 ton per år och bil. Det motsvarar en körsträcka om ca 67.000km längre jämfört med fossila drivmedel. De nya etanollastbilarna kommer att utgå från Arlas mejeri i Kallhäll och distribuera mejerivaror i Stockholmsområdet.

För att Sverige snabbt ska kunna ställa om till en fossiloberoende fordonsflotta behövs enkla och konkreta lösningar som sänker CO2-utsläppen. Under våren etablerade Lantmännen Agroetanol och Scania samarbetet Etha – Hållbara tunga transporter. Etha är en systemlösning som förenklar för företag att minska CO2-utsläppen i sina transporter genom att erbjuda en komplett kedja från fordon till tankstation och drivmedel.

Arla är nu den första externa part som ansluter sig till initiativet och är som ett skolboksexempel på hur tre aktörer i olika branscher kan skapa klimatnytta tillsammans. Att alla tre finns inom ett geografiskt mycket litet område gör det hela ännu mer spännande: mjölk från kor i Mälardalen blir mejeriprodukter som distribueras ut i Stockholmsområdet med  lastbilar från världsledande Scania i Södertälje. Och slutligen – spannmål från Östergötland och mälardalen görs till etanol av Lantmännen Agroetanol i  Norrköping och hamnar i fordonens tankar.

Invigning Arla etanolbilar

Invigning Arla etanolbilar

Dela:  
 
Tipsa en vän
Din kommentar har skickats. Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng
Kontakta oss
Ditt meddelande har skickats Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng